Το Ανοσοποιητικό Σύστημα
👉Μια νέα θεματική εβδομάδα ξεκινά με θέμα το ανοσοποιητικό σύστημα!
📍Από το 2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση Ανοσολογικών Εταιρειών (EFIS), καθιέρωσε τον εορτασμό της Ημέρας της Ανοσολογίας στις 29 Απριλίου, με στόχο να ενημερώσει κυρίως τους νέους και τα παιδιά για το σημαντικό ρόλο που είχε η επιστήμη της Ανοσολογίας στη διαμόρφωση της υγείας, στις σύγχρονες κοινωνίες. Από το 2007 η εκδήλωση έχει πάρει παγκόσμιο χαρακτήρα.
🔎Η Ανοσολογία είναι ειδικός κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με τους μηχανισμούς άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε κάποιον εξωτερικό βλαπτικό παράγοντα και τους τρόπους βελτίωσής τους. Το AIDS, οι ιογενείς ηπατίτιδες, η φυματίωση, ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η αλλεργία, οι αποβολές, οι ανοσοανεπάρκειες, οι αιματολογικές δυσκρασίες, είναι μερικά από τα νοσήματα που εξαρτώνται σε ένα μεγάλο βαθμό από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.
🧐Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, την εβδομάδα αυτή κοιτάζοντας τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα και πώς αυτό λειτουργεί, τα μέρη του οργανισμού μας που το αποτελούν, καθώς και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα αποκλίνει από την ομαλή λειτουργία του.
Μια ιστορική αναδρομή στην ανθρώπινη ανοσολογία
💉Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης (24-30 April 2021: World Immunization Week) γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και στοχεύει στην προώθηση της χρήσης εμβολίων για την προστασία από πολλές ασθένειες.
💉Η ανθρωπότητα επωφελείται από τα εμβόλια για περισσότερους από δύο αιώνες, ο δρόμος όμως για την ανάπτυξή τους είναι δύσκολος και άνοιξε από τους «πατέρες της Ανοσολογίας» Edward Jenner και Louis Pasteur.
Πηγές: https://www.scienceprofonline.com/.../early-history-human..., https://www.cdc.gov/smallpox/history/history.html, https://www.who.int/health-topics/smallpox#tab=tab_1 https://www.vbivaccines.com/.../louis-pasteur-attenuated.../
Ανοσολογία και Νόμπελ Ιατρικής
📍Έτος 1901: Το βραβείο Νόμπελ απονέμεται στον άνθρωπο που ανακάλυψε την ύπαρξη παραγόντων στο αίμα με την ικανότητα να καταπολεμούν τα τοξικά παράγωγα βακτηρίων, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα των παραγόντων αυτών να αποτρέψουν την ανάπτυξη μιας λοίμωξης.
📍Έτος 2018: Το βραβείο Νόμπελ απονέμεται σε δύο επιστήμονες για τη συνεισφορά τους στην ανακάλυψη δύο νέων μηχανισμών, με τους οποίους το ανοσοποιητικό μπορεί να «προγραμματιστεί» έτσι ώστε να κινηθεί εναντίων των καρκινικών κυττάρων.
⌛ Παραπάνω από ένας αιώνας στέκει ανάμεσα στα δύο αυτά γεγονότα, λειτουργώντας ίσως ως μια υπενθύμιση των γιγάντιων αλμάτων που κατάφερε να κάνει η ανθρωπότητα στον τομέα της ιατρικής, αλλά και της γενικότερης επιστήμης. Τα άλματα αυτά ωστόσο δεν θα μπορούσαν ποτέ να υλοποιηθούν χωρίς τις συνεισφορές εκείνων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη διερεύνηση και την αποκάλυψη των μυστηρίων που χαρακτηρίζουν τον κόσμο γύρω μας.
👉 Στο ακόλουθο post λοιπόν, θα βρείτε μερικά από αυτά τα άτομα, τα οποία συνέβαλλαν με την έρευνά τους στη μελέτη της δαιδαλώδους λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, θέτοντας με κάθε ανακάλυψη τους τα θεμέλια του σήμερα, αλλά και του αύριο.
Allergy Season
🌹Οι αλλεργίες ορίζονται ως αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες που είναι φυσιολογικά αβλαβείς και λανθασμένα γίνονται αντιληπτές ως επιβλαβείς από τον οργανισμό μας.
🌹Στην Ελλάδα, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας της γύρεως στην ατμόσφαιρα και άλλων αλλεργιογόνων κατά την άνοιξη, οι αλλεργίες είναι ιδιαίτερα συχνές κατά την περίοδο αυτή.
🌹Εκτιμάται ότι ένας στους τρεις Έλληνες θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του.
🤧Πώς προκαλούνται όμως και από τι; Μάθετε περισσότερα στο παρακάτω post
Το μικροπεριβάλλον του όγκου
📌Το μικροπεριβάλλον του όγκου είναι μια σημαντική πτυχή της βιολογίας του καρκίνου, το οποίο συμβάλλει στην έναρξη του όγκου, την εξέλιξή του, καθώς και την απόκρισή του στην εφαρμοζόμενη θεραπεία. Τα κύτταρα και τα μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελούν θεμελιώδεις συνιστώσες του μικροπεριβάλλοντος του όγκου.
👐Είναι σημαντικό το ότι οι σύγχρονες στρατηγικές θεραπείας μπορούν πια να αξιοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με τέτοιον τρόπο, ώστε να στοχεύει ειδικά τα κύτταρα του όγκου.
‼Αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς δίνει τη δυνατότητα να προκαλέσουμε ογκο-ειδική ανοσολογική μνήμη, η οποία μπορεί δυνητικά να προσφέρει μακροχρόνια ύφεση και να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου σε ασθενείς.
5 Τύποι Αυτοάνοσων Νοσημάτων
📌Πλέον, έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερα από 100 αυτοάνοσα νοσήματα. Τα πιο συχνά εμφανιζόμενα είναι οι θυρεοειδίτιδες, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η λεύκη, ο διαβήτης τύπου 1 και η κακοήθης αναιμία.
❗❗Σήμερα, υπολογίζεται ότι πενήντα εκατομμύρια Αμερικανοί δηλαδή 1 στους 5, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Οι αριθμοί φαίνεται να είναι αντίστοιχοι για τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό. Όσον αφορά την Ελλάδα, υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 Έλληνες (~10%) εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική αντιμετώπιση σε τουλάχιστον 50% των περιπτώσεων είναι καθαρά συμπτωματική. Τι είναι όμως τα αυτοάνοσα νοσήματα;❓❓🤔
📌Ως αυτοάνοσες ασθένειες (autoimmune diseases) ορίζονται εκείνες οι ασθένειες που προκαλούνται από υπερβολική και λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στον ίδιο τον οργανισμό. Τα αυτοάνοσα νοσήματα αναπτύσσονται όταν διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα οδηγούν τον οργανισμό στο να επιτεθεί στα δικά του όργανα, ιστούς και κύτταρα.
Παραπάνω παρουσιάζονται 5 τύποι αυτοάνοσων νοσημάτων.
Πηγές: https://www.aarda.org/
9 Q&A αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του sars-cov-2
🔬Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για τον τομέα της ανοσολογίας χωρίς να αναφερθούμε ίσως σε ένα από τα πιο σπουδαία κατορθώματά του: τα εμβόλια!
💉Τα εμβόλια, στο παρελθόν, έχουν εξαφανίσει ασθένειες, όπως η ευλογιά, που ταλαιπωρούσαν για πολλά χρόνια την ανθρωπότητα και αφαίρεσαν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.
👥 Σήμερα, τα εμβόλια είναι η ελπίδα μας για επιστροφή στην καθημερινότητα και στους ανθρώπους που αγαπάμε!
Comments