Γυναίκες επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο
👫Το χάσμα των φύλων στην επιστήμη!
🙋♀️Η ομάδα της BiTUP, αυτή την εβδομάδα θα σας ταξιδέψει στον κόσμο των επιστημών, υπό το πρίσμα της συμβολής των γυναικών!
Ανέκαθεν υπήρχαν καινοτόμες, τολμηρές και πρωτοπόρες γυναίκες επιστήμονες τεράστιας αξίας, οι ανακαλύψεις των οποίων βοήθησαν στη διαμόρφωση του πολιτισμού μας. Η τόλμη τους, η αποφασιστικότητά τους και η άρνησή τους να συμβιβαστούν, τις γέμισαν με κουράγιο ανάλογο της πνευματικής τους μοναδικότητας. 🥇
Το μέλλον των γυναικών στην επιστήμη φαίνεται πολύ πιο λαμπρό και υπολογίζεται ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων στις Θετικές Επιστήμες θα συνεχίσει να μικραίνει και θα κλείσει στις επόμενες δεκαετίες, χάρη σε μια συνεχή, ανοδική πορεία.
🎥Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να μάθετε τις εξαιρετικές ιστορίες μερικών γυναικών επιστημόνων, οι ανακαλύψεις των οποίων άλλαξαν τον κόσμο της Επιστήμης!
Η ιδιοφυΐα της Marie Curie
🏆Η Μαρί Κιουρί ήταν η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με βραβείο Νομπέλ, ενώ και μέχρι σήμερα, αποτελεί το μοναδικό άτομο που έχει λάβει δυο βραβεία Νομπέλ σε δύο διαφορετικές επιστήμες!
👩🔬Από πολλούς θεωρείται το θηλυκό ισοδύναμο του μυθικού Προμηθέα, και όχι άδικα. Η Μαρί Κιουρί κατάφερε, σε μια εποχή όπου η τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν για τις γυναίκες ένα σχεδόν άπιαστο όνειρο, να χαρίσει στην ανθρωπότητα, μία ως τότε, άγνωστη μορφή ενέργειας και μελέτες που άλλαξαν για πάντα τη σύγχρονη επιστήμη!
🧠 Έχοντας γεννηθεί στην Βαρσοβία το 1867,και όντας λαμπρή μαθήτρια, η Κιουρί μετακόμισε στο Παρίσι όπου ξεκίνησε τις σπουδές της. Εκεί απέκτησε δυο πτυχία, στα Μαθηματικά και στην Φυσική!
📚Η Κιουρί επίσης έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπου ανέλαβε καθήκοντα διδασκαλίας μετά τον τραγικό θάνατο του συζύγου της.
🥽Η ραδιενέργεια έδωσε ελπίδες σε εκατομμύρια καρκινοπαθείς, από τραγική ειρωνία όμως, σφράγισε και το τέλος της ζωής της γυναίκας που την ανακάλυψε.
Επίμονη, ακατάβλητη, σχεδόν συγκινητική, η μητέρα της ραδιοχημείας έζησε -και πέθανε στις 4 Ιουλίου του 1934- για το έργο της!
Πηγή: TED-Ed
Στατιστικά για τις γυναίκες επιστήμονες
👩🔬Ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται και εκπαιδεύονται στα πεδία STEM έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να αυξάνεται.
👩🎓Ωστόσο σε αυτά τα πεδία η πλειοψηφία των εργαζομένων ανήκουν στο αρσενικό φύλο, διευρύνοντας το χάσμα μεταξυ των φύλων ακόμα περισσότερο.
⚖️Η ανισότητα των φύλων στους τομείς STEM παραμένει φλέγον ζήτημα στη σύγχρονη αγορά εργασίας.
For more info:
Ρόζαλιντ Φράνκλιν: Η «αφανής» ηρωίδα του DΝΑ
🎥Η Rosalind Franklin θυσιάστηκε για να υπηρετήσει την επιστήμη και παρέμεινε ο αφανής ήρωας της ιστορίας σε μια εποχή που οι συνθήκες για τις μειονότητες ήταν σκληρές. Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η ιστορία μιας γυναίκας που διαμόρφωσε την σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα.
👩🔬Η Rosalind ήταν η πρώτη που υπέθεσε με βάση τη δουλειά της ότι η μορφή του DNA ήταν ελικοειδής. Το 1952 κατάφερε να απαθανατίσει τη φωτογραφία 51 την πιο γνωστή εικόνα περίθλασης ακτίνων Χ του DNA.
🧬Χωρίς τη γνώση και την συγκατάθεση της Rosalind, ο συνάδελφος της Wilkins έδειξε τη φωτογραφία 51 στους Watson και Crick , οι οποιοί το 1962 πήραν το βραβείο Νόμπελ για την απεικόνιση της δομής του DNA.Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, η επιστήμονας είχε χάσει τη ζωή της και κανείς τους δεν ανέφερε ούτε το όνομα, ούτε τη συμβολή της ώστε να πάρει την αναγνώριση που της άξιζε.
📍Η «καημένη η Ρόζι» όπως της απευθύνόταν ο Watson, πέθανε το 1958 σε ηλικία 37 ετών από καρκίνο των ωοθηκών, με πιθανή αιτία της ασθένειας η υπερέκθεσή της σε ακτίνες Χ.
5 ταινίες για γυναίκες επιστήμονες
🤔Τελείωσε η λίστα των ταινιών που θέλατε να δείτε στην καραντίνα;
💡Η ομάδα της BiTUP έψαξε, είδε και προτείνει 5 ταινίες σχετικές με γυναίκες επιστήμονες‼️
Γυναίκες επιστήμονες
📍Σήμερα είμαστε κοντά σας με ένα βίντεο αφιερωμένο σε γυναίκες επιστήμονες, οι οποίες μοιράζονται τις ιστορίες τους και τα βιώματά τους από το χώρο της επιστήμης!! 👩🔬
📍Ποιες δυσκολίες συνάντησαν; Κατάφεραν να ανταπεξέλθουν σε αυτές; 🤔
Σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες στην επιστήμη!
1. Υπατία
2. Marie Curie
3. Emmanuelle Charpentier & Jennifer Doudna
4. Rosalind Franklin
5. Jane Goodall
6. Margaret Hamilton
Comments