top of page
Writer's pictureBiTUP - BioTeamUP

Αφιέρωμα στις φυλετικές διακρίσεις

Τι είναι οι φυλετικές διακρίσεις;


📌Μια νέα θεματική εβδομάδα ξεκινά με θέμα τις φυλετικές διακρίσεις!

📍Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

👉Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

🔎Ας ξεκινήσουμε λοιπόν βλέποντας τι είναι οι φυλετικές διακρίσεις, τι αναφέτεται στον Νόμο περί Ισότητας, τα είδη των φυλετικών διακρίσεων, καθώς και τις περιορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η διαφορετική αντιμετώπιση λόγω φυλής είναι νόμιμη.

Πηγή:


 

The lie that invented racism


"Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο ρατσισμός αποτελούσε ένα μεγάλο πάζλ για μένα. Γιατί είναι ακόμα μαζί μας, ενώ είναι ξεκάθαρα κάτι τόσο λάθος; Γιατί είναι μια τόσο επίμονη δύναμη; Ίσως ο λόγος που ήμουν προβληματισμένος ήταν επειδή δεν είχα ακόμα κοιτάξει στο σωστό σημείο, ή μάλλον δεν είχα θέσει τις σωστές ερωτήσεις."

-John Biewen-

🔎: Είναι αναπόφευκτο για κάποιον που μελετά την καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι διαφορές στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες μεταξύ λαών και ατόμων, αποτέλεσαν το έναυσμα για την δημιουργία ενός συστήματος συγκριτικής κατηγοριοποίησης, το οποίο με την σειρά του καθοδήγησε την εκτύλιξη ουκ ολίγων ηθικά καταδικάσιμων γεγονότων.

💡History Fact No.1: Ο όρος «Βάρβαρος» βασίστηκε στην πεποίθηση των αρχαίων Ελλήνων ότι ο δικός τους πολιτισμός αποτελούσε τον μακράν πιο εξελιγμένο της εποχής και πως οι κουλτούρες των γειτονικών λαών (Πέρσες, Κέλτες, Αιθίοπες) παρουσιάζονταν κοινωνικά, πολιτικά και πνευματικά κατώτερες.

💡History Fact No.2: Ο λατινικός όρος slave, προέρχεται από την λέξη slav, παραπέμποντας έτσι στους σλαβικούς πληθυσμούς της Ευρώπης, οι οποίοι υποδουλώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβοι από έναν μεγάλο αριθμό ξένων πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Δυτικής Ευρώπης.

💡History Fact No.3: Η έννοια της φυλετικής διάκρισης αποτελεί ένα από τα ιστορικά νεότερα συστήματα κατηγοριοποίησης, με την πρώτη επίσημη εμφάνισή της να γίνεται την δεκαετία του 1450 μ.Χ., στο βασίλειο της Πορτογαλίας, σε ένα βιβλίο που γράφτηκε από τον Gomes de Zurara.

💡History Fact No.4: Λίγα χρόνια μετά την δημοσίευση του βιβλίου αυτού, ξεκινάει η μαζική αποίκηση της Αφρικανικής ηπείρου από τα Ευρωπαϊκά κράτη.

"Racism didn't start with a misunderstanding. It started with a lie".

-John Biewen-


 

5 μύθοι για τον ρατσισμό


👉Οι προκαταλήψεις και τα ρατσιστικά στερεότυπα, ή κατάλοιπα αυτών, παρατηρούνται γύρω μας, μέχρι και σήμερα.

❗❗Πολλά από αυτά όμως, αποδεικνύονται ψευδή, αν τα προσεγγίσουμε επιστημονικά.

👀Παρακάτω μπορείτε να μάθετε περισσότερα για κάποια από αυτά!


 

Hate crimes against Asian- Americans


📌Από την έναρξη της πανδημίας, τα ποσοστά βίας κατά Αμερικανών πολιτών Ασιατικής καταγωγής έχουν αυξηθεί αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης καταγράφει πως τα εγκλήματα μίσους εναντίον των Ασιατών αυξήθηκαν κατά 1,900% στη Νέα Υόρκη κατά το έτος 2020.

❗️Η Stop AAPI Hate, μια βάση δεδομένων αναφοράς που δημιουργήθηκε στην αρχή της πανδημίας ως απάντηση στην αύξηση της φυλετικής βίας, έλαβε 2,808 αναφορές σχετικά με περιστατικά διακρίσεων κατά των Ασιατών μεταξύ της 19ης Μαρτίου και της 31ης Δεκεμβρίου του 2020. Καθώς η εν λόγω βία συνεχίζεται και το 2021, ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Joe Biden, υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα καταγγέλλοντας τις διακρίσεις κατά των Ασιατών σύντομα αφότου ανέλαβε καθήκοντα προέδρου τον Ιανουάριο.

❓Η επικρατούσα κατάσταση οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους:

1)Η ξενοφοβική ρητορική του προκατόχου του Joe Biden. Ο τέως πρόεδρος, Donald Trump, επανειλημμένως αναφερόταν στη νόσο COVID-19 ως “ο κινεζικός ιός”, κατηγορώντας την ομώνυμη χώρα για τη πρόκληση της πανδημίας.

2)Η πεποίθηση ότι οι Αμερικανοί πολίτες Ασιατικής είναι περισσότερο επιτυχημένοι απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη εθνική μειονότητα λόγω της σκληρής δουλειάς, της εκπαίδευσης και της εγγενούς νόμιμης φύσης τους.

 

Black History Month


📌Η σημερινή δημοσίευση είναι αφιερωμένη στη φυλή των αφροαμερικανών και πιο συγκεκριμένα στο ‘’Black History Month’’.

📌Οι φυλετικές διακρίσεις έναντι των αφροαμερικανών είναι αισθητές σε ένα ευρύ φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, πράγμα το οποίο μόνο δυσάρεστα συναισθήματα μπορεί να δημιουργήσει. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η εξάλειψή τους.

❗❗Ο ‘’Μήνας Αφροαμερικανικής Ιστορίας’’ ακριβώς αυτό το σκοπό έχει, να μας εξοικειώσει με την συγκεκριμένη φυλή, να τονίσει την σπουδαιότητά της και να αναιρέσει τα όποια στερεότυπα και διακρίσεις υπάρχουν.


 

Η αρχή της Ευγονικής


🔎Η έννοια της ευγονικής βρίσκεται στο προσκήνιο πολύ πριν ο Francis Galton (1883) αρχίσει να τη μορφοποιεί ως έννοια. Ήδη από τον Πλάτωνα τονίζεται ότι η πολιτεία πρέπει να ελέγχει την αναπαραγωγή των κυρίαρχων τάξεων· προκειμένου να δημιουργούνται οι καλύτεροι δυνατοί απόγονοι. O Αριστοτέλης, κρίνοντας αυτές τις πρακτικές μη χρηστικές, μιλούσε για αυτό, που στις μέρες μας θα μπορούσε να ονομαστεί υποχρεωτικός προγεννητικός έλεγχος, όταν έκανε λόγο για τον έλεγχο των γεννήσεων στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις. Η τακτική της χρήσης βοτάνων για τη γέννηση αγοριών, η θανάτωση των ασθενικών μωρών στη Σπάρτη ή η μελέτη των άστρων κατά τη σύλληψη, αποτελούν επιπρόσθετα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της ευγονικής. Η ευγονική, λοιπόν, στην ουσία αφορά δυο κατευθύνσεις: από τη μια μεριά, το πως γεννιέται ο άνθρωπος και τι χαρακτηριστικά κατέχει (κληρονομικότητα) και από την άλλη μεριά, πως ένας άνθρωπος αναπτύσσει τα χαρακτηριστικά, τα οποία ήδη κατέχει (αγωγή).

📍Στη σύγχρονη πια μορφή της, η ευγονική στηρίχτηκε αρχικά στις βασικές θέσεις του Δαρβίνου. Οι τοποθετήσεις του Δαρβίνου για την εξέλιξη των ειδών αποτέλεσαν τη βάση ανάπτυξης της ευγονικής. Ο Galton, ο οποίος είχε ξάδελφο τον Δαρβίνο ήταν ο πρώτος, ο οποίος προσπάθησε να δώσει μια πρώτη συνεκτική τοποθέτηση γύρω από την έννοια της ευγονικής. Τονίζει: «Ευγονική είναι η μελέτη των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι άνθρωποι επιζητούν να αναπαραχθούν». Ο Francis Galton αναβίωσε το θέμα της ευγονικής με τη σκόπιμη επιλογή χαρακτηριστικών. Τόνιζε ότι η ευγονική θα βελτίωνε την κοινωνική ζωή των ανθρώπων και θα έκανε την πολιτική ζωή ορθολογικότερη.

🧬Στις μέρες μας, η ευγονική δεν χαρακτηρίζεται ως μια απλή μελέτη ή μια κοινωνική τάση, αλλά πολύ περισσότερο ως μια «επιστήμη», η οποία επιδιώκει να βελτιώσει τη βιολογική υπόσταση του ατόμου υιοθετώντας μεθόδους, οι οποίες θα υλοποιήσουν τέτοιες προσπάθειες.

Στο παρακάτω βίντεο γίνεται μια ιστορική αναδρομή, εστιάζοντας στους επιστήμονες που υποστήριξαν και κατεύθυναν τη θεωρία της ευγονικής.


 

5 ταινίες- "γροθιά" στον ρατσισμό


🍿Σάββατο σήμερα, μέρα για ταινία!

Στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου αφιερώματός της, η κινηματογραφική ομάδα της BiTUP είδε κι σας προτείνει 5 αριστουργηματικές ταινίες που καταπιάνονται με τις φυλετικές διακρίσεις!

Εσάς, ποια είναι η αγαπημένη σας;


 

Πολυφυλετικά άτομα


📍Στις 18 Νοεμβρίου του 1993 το εξώφυλλο του περιοδικού TIME έφερε ένα ψηφιακά δημιουργημένο γυναικείο πρόσωπο που αποτελούσε «μείγμα πολλών φυλών». Το «Νέο Πρόσωπο της Αμερικής», όπως ήταν ο τίτλος του τεύχους, είχε σκοπό να προαναγγείλει ένα μέλλον χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς και διακρίσεις (http://content.time.com/time/covers/0,16641,19931118,00.html).

📍Σχεδόν 30 χρόνια μετά, το όραμα αυτό συνεχίζει να αποτελεί μια ουτοπία, καθώς τα «πολυφυλετικά» άτομα (multiracial ή mixed-raced) αποτελούν στόχο ρατσιστικών επιθέσεων, βιώνουν συχνά το αίσθημα ότι «δεν ανήκουν αρκετά» σε καμία φυλή και δέχονται εξωτερικές πιέσεις σχετικά με την «επιλογή μίας ταυτότητας».

❗️Περισσότερες πληροφορίες και προσωπικές ιστορίες πολυφυλετικών ατόμων μπορείς να βρεις στο video (https://www.youtube.com/watch?v=TBQbTrDqdF0) αλλά και εδώ: https://www.vox.com/.../kamala-harris-mixed-race-biracial...






1 view0 comments

Comments


bottom of page