top of page
Writer's pictureBiTUP - BioTeamUP

Αφιέρωμα στον Αυτισμό

Updated: Jan 9, 2022

Τι είναι ο αυτισμός;


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (2 Απριλίου- World Autism Awareness Day), η εβδομάδα αυτή είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση γύρω από το φάσμα του αυτισμού.


✅ Ο όρος «αυτισμός» και η κατάταξη σε επιμέρους κατηγορίες (όπως σύνδρομο Asperger, σύνδρομο Rett, PDD κ.ά.) εγκαταλείπονται και μιλάμε πλέον για μια «διαταραχή φάσματος». Αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνει ένα ευρύ και διαφορετικό για κάθε άτομο φάσμα ήπιων, μέτριων ή σοβαρών συμπτωμάτων.


✅ Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν/αλληλοεπιδρούν με άλλους, συμπεριφέρονται και μαθαίνουν.


✅ Συμπτώματα και σημάδια μπορούν να εμφανιστούν για πρώτη φορά σε ηλικία μικρότερη των 2 ετών. Κάποια συνήθη σημάδια αυτιστικής συμπεριφοράς περιλαμβάνουν: δυσκολία στην επικοινωνία/απουσία ομιλίας, δυσκολία κατανόησης σαρκασμού ή εκφράσεων του προσώπου, έντονο στρες, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές/κινήσεις, υπο-/υπερ-ευαισθησία σε αισθητηριακά ερεθίσματα (ήχους, έντονο φως, γεύσεις και μυρωδιές).


✅ Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού δε θεραπεύονται πλήρως, αλλά διάφορες μορφές θεραπείας και υπηρεσίες υποστήριξης μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να βελτιώσει τα συμπτώματα, την ποιότητα ζωής του και την ομαλή ένταξη και λειτουργία του στην κοινωνία.


 

Θεραπείες για τον αυτισμό!


📍 Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τον αυτισμό. Υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των παιδιών με αυτισμό.


📍 Τα βλαστικά κύτταρα αποτελούν μία πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την θεραπεία του αυτισμού. Κλινικές μελέτες πάνω στη θεραπεία του αυτισμού με βλαστικά κύτταρα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Πηγές:



 

8 πράγματα που δεν ισχύουν για τον αυτισμό!


H Rhi Lloyd-Williams, η οποία το 2015 διαγνώστηκε με αυτισμό, αναφέρει ότι:

📌 Ο αυτισμός δεν αποτελεί ένα παράξενο, εξωγήινο πράγμα. Είναι απλά ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης κι εμπειρίας του κόσμου.

📍 Μερικοί δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε στο σύγχρονο τρόπο ζωής, σε σχέση με άλλα άτομα, έχουμε διαφορετικές ανάγκες (που μπορεί να αλλάζουν από μέρα σε μέρα).

‼ Ο αυτισμός δεν είναι κάτι τρομακτικό ή απαίσιο, ούτε κάτι θαυμάσιο και υπέροχο. Απλά είναι αυτό που είναι.

🤔 Ακόμη κι αν δεν το αποδέχονται όλοι, αποτελεί ένα είδος ταυτότητας.

Πηγές:


 

Αυτισμός και εμβόλια


💉 Τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής, προσφέροντας προστασία για πολλές ασθένειες.

📍 Μύθοι πως τα εμβόλια συσχετίζονται με τον αυτισμό έχουν διαδοθεί ,κατά καιρούς, από επιστήμονες, μειώνοντας τα ποσοστά εμβολιασμών, παρεμποδίζοντας την προστασία που αυτά εξασφαλίζουν, και «επαναφέροντας» ασθένειες που είχαν οριακά εξαλειφθεί.

🧐 Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές υποθέσεις για την σχέση εμβολίων και περιστατικών αυτισμού; Και πως αυτές καταρρίφθηκαν;



 

Αναθεωρώντας τη βάση του αυτισμού


📍 Tο 60% των ενήλικων ατόμων με αυτισμό είναι άνεργοι ή δυσκολεύονται να βρουν εργασία.

📍 Tο 87% των ατόμων με αυτισμό αντιμετωπίζουν κάποιου είδους ψυχιατρικό πρόβλημα.

📍 Τα άτομα με αυτισμό είναι 9 φορές πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν.

📍 Το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός αυτιστικού ατόμου είναι 54 έτη.

🔎Η αντιμετώπιση των διαταραχών αυτιστικού φάσματος από την ιατρική κι επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη χρηματοδότηση διαγνωστικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων. Ως αποτέλεσμα, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ετήσιων δαπανών διατίθεται για την ανάπτυξη κοινωνικών παροχών που στοχεύουν στη διευκόλυνση της κοινωνικοποίησης των ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία αυτή.

📝Βασιζόμενος στα παραπάνω δεδομένα, ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ερευνητών έχει ξεκινήσει να υιοθετεί το Κοινωνικό Μοντέλο περιγραφής του αυτιστικού φάσματος, επιχειρώντας να επαναπροσδιορίσει τη νευρολογική φύση, αλλά και τον ρόλο των ατόμων με αυτισμό στις ανθρώπινες κοινωνίες, εισάγοντας νέες θεωρίες όπως αυτές της Νευροποικιλότητας και της Διπλής-Εμπάθειας.

👉Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, σας προσκαλούμε να ρίξετε και μια ματιά στην ακόλουθη ομιλία TEDx, στην οποία η ερευνήτρια Jac den Houting μοιράζεται τις εμπειρίες ως άτομο με αυτισμό, καθώς και ως επιστήμονας που δραστηριοποιείται στο πεδίο διερεύνησης του αυτιστικού φάσματος.


 

5 ρεαλιστικές απεικονίσεις του αυτισμού σε cinema και TV!


🎥 Η κινηματογραφική ομάδα της ΒiTUP, πιστή όπως πάντα στο ραντεβού της και αυτό το Σάββατο, βλέπει και σας προτείνει 5 ρεαλιστικές απεικονίσεις του αυτισμού στη μεγάλη, αλλά και τη μικρή οθόνη.

🎬 Δυνατές ιστορίες και καθηλωτικές ερμηνείες παρουσιάζουν το φάσμα του αυτισμού από την οπτική της 7ης Τέχνης.

🍿 Καλή προβολή!


 

10 απίστευτα πράγματα για τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού!


Τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού με σωστή καθοδήγηση και αγάπη μπορούν να ζήσουν μία όμορφη και φυσιολογική ζωή.

Κλείνοντας αυτό το ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφιέρωμα, η BiTUP σας προσκαλεί να γνωρίσετε μαζί με εμάς 10 μοναδικές αλήθειες για τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.


 

8 views0 comments

Kommentit


bottom of page